Vårskrik

vårskrik

Det är nära till hysteri så här års när vädret växlar från vinter till sommar på några veckor. Jag brukar börja trädgårdsvåren med att plocka fram en solstol och kaffe. Det bästa är att få överblick över vad som hänt under vintern och fundera på vilka projekt man vill satsa på under säsongen. Efter det kan man börja… plocka, kratta, städa, rensa och fixa.
Nu är det redan försent att beskära fruktträden så de får vänta till JAS-perioden (sensommaren). Vinrankan ska man inte hellre röra. Nu kan man istället beskära buskar, utom de som blommar tidigt på fjolårsskotten. Vinbärsbuskarna kan man gallra ur genom att klippa bort de äldsta och hängande grenarna. Har man en klematis får man kolla upp först vilken sort det är, när den blommar och sedan ev. klippa ner eller putsa lite. Det passar också bra att tömma komposten, gödsla gräsmattan, gräva och förbereda gamla och nya planteringar. Man kan plantera träd, buskar och perenner när de börjar komma i handeln. Ska man plantera barrotade häckplantor är det bra tid nu att gräva, ev. jordfräsa och plantera. Ogräset är också bra att rensa eller täcka tidigt så slipper man så mycket arbete längre fram.
Det är nu när man klipper ner visset och torkat man ser om växterna behöver delas. Det är roligt att dela och tänka på att man kan ge bort en planta till någon som vill ha. Det är nu som tankar och idéer ventileras mellan grannar och vänner. Gräsmattan är ett kärt ämne att samtala om. Finns det någon människa i Sverige som inte har ett minne eller upplevelse från någon gräsmatta, eller en åsikt om hur en gräsmatta ska se ut?
Jag är glad över att det numera är helt rätt med det vilda och naturliga.

Naturgödsel och mossa är det vackra och långsiktigt hållbara.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Farbror Grön

odlar överallt och året om

Arkitektens Trädgård

landskapsarkitekt - trädgårdsälskare - trädgårdsblogg

Kreativa Karin

Mer pyssel åt folket!

%d bloggare gillar detta: