Planera rabatt

p4130001.jpgI skolan planerar vi för en rabatt med sommarblommor. Det finns så många vackra blommor som man vill använda men det finns vissa grundregler som kan vara bra att känna till. Rabattens form, storlek och läge. Vilken form på rabatten passar till trädgården och platsen? Det är lättare att skapa en vacker rabatt om man väljer en stor och rejäl istället för flera små planteringar. Ligger rabatten i skugga eller sol? Från vilket håll och avstånd kommer man att se rabatten?

Växtval och skötsel. Ska det vara en rabatt för perenner eller sommarblommor? Det är bra att välja växter som har samma behov av jordtyp, vattning och sol/ skugga. Det är också viktigt att tänka på blomningstid så rabatten är fin hela säsongen.

Rabattens struktur. Ligger rabatten mot en vägg bör de högsta växterna vara längst bak och sedan lägre växter framför. Är rabatten rund bör de högsta växterna stå i mitten. Det blir ofta vackrast med några få färger och flera växter av samma sort som återkommer i grupper och mönster. Man får också tänka på hur den övriga trädgården ser ut, stil och storlek.

Färgsättning är inte så enkelt. Det underlättar om man tar fram färgcirkeln och tänker utifrån den. Komplementfärger, blått och gult eller rött och grönt förstärker varandra och passar bra ihop. Väljer man färger som ligger intill varandra i färgcirkeln kallas det en harmonisk färgkonstellation. Man kan planera rabatten utifrån en färg eller växt man tycker om men det blir inte vackert att ta med alla växter man tycker är fina…tyvärr.

Tur är väl att det går bra att ändra och flytta på blommor hela sommaren om man inte blir nöjd första gången.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Farbror Grön

odlar överallt och året om

Arkitektens Trädgård

landskapsarkitekt - trädgårdsälskare - trädgårdsblogg

Kreativa Karin

Mer pyssel åt folket!

%d bloggare gillar detta: