Ogräs

P4280030.JPG

Ogräs betyder helt enkelt att det är en växt som växer på fel plats. Det innebär ingen djupare värdering av växter utan det kan vara en nyttoväxt eller en prydnadsväxt som har tagit sig för stora friheter.

Det konstiga är att man känner igen många olika ogräs men man kan inte säga vad varje växt heter, det är bara ogräs med ett gemensamt namn. När man tittar närmare kan man hitta många olika växter på en liten yta. Baldersbrå, Groblad, Jordrök, Gatkamomill, Korsört, Kruskräppa, Lomme, Veronika, Nattskatta, Penningört, Rödplister, Snärjmåra, Svinmålla, Pilört, Våtarv, Kvickrot mm. Det är bra att lära känna sitt ogräs. Då förstår man hur de växer och sprids och hur man ska göra för att bekämpa det i sin trädgård.

När man tänker på ogräs så är det också envisa, starka överlevare som inte ger sig i första taget. En del tycker att man ska se det vackra i ogräset och använda det istället för att bekämpa. Det beror ju förstås på var det växer men jag vill inte ha kirskål i mina blomrabatter. Jag vill inte äta kirskålspaj varje dag. Kirskål är mitt värsta ogräs. När vårvärmen börjar komma och man gläds åt knoppar och bladskott som kommer upp ur jorden och undrar om dyrbara växter har överlevt, då kommer kirskålens gröna armé. De kommer överallt, tränger sig förbi och hånskrattar. Ha..ha.. gläds inte för mycket, här kommer vi, vi har alla överlevt och bara blivit fler.

Det hjälper inte att försöka gräva bort kirskål. De växer och sprids genom långa underjordiska rötter. Bästa sättet att minska spridning är att ständigt plocka blad som kommer, täcka marken med bark, tidningspapper eller stark väv. Det fungerar bra att plantera marktäckande växter ex. murgröna. Man kan också minska på kirskål i jorden om man odlar potatis eller jordärtskocka. Det bästa är ju förstås om man hinner med ogräsarbetet tidigt på våren när det börjar titta upp ur jorden. Ett tips är att inte slänga rotogräs i komposten.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Farbror Grön

odlar överallt och året om

Arkitektens Trädgård

landskapsarkitekt - trädgårdsälskare - trädgårdsblogg

Kreativa Karin

Mer pyssel åt folket!

%d bloggare gillar detta: