Ingen sommar utan tomater

p3170055.jpg

Det finns tomater för alla. Det finns tomater som passar vid fönstret inomhus, i en kruka på balkongen eller altanen och förstås i jordbädden i ett kall- eller i varmväxthus samt på friland. Ska man odla tomater i kallväxthus eller ute vid skyddade lägen så passar det bra att så under perioden 10/3-5/4. Det är viktigt att läsa noga på fröpåsen så man väljer en sort som passar för platsen man ska odla på. I krukor/ friland passar busktomater men i växthus kan man odla högväxande växthustomater eller cocktailtomater. Så fröna i köpt såjord för bästa resultat och placera ljust. De första två bladen som kommer upp kallas hjärtblad, sedan kommer karaktärsbladen. När de kommit är det dags att skola om i planteringsjord. Plantera den lilla plantan djupt så växer nya rötter ut längst med stammen. Pyssla om plantorna inomhus och plantera ut när risk för frost är över.

Det finns många entusiaster och tomatälskare. Åke Truedsson är en av dem. Han är Tomatkungen som har en tomatfrögenbank med ca 750 sorters tomater. Man kan läsa mera om tomater och beställa fröer på Tomatklubbens hemsida.

Tomatkungen ger oss tips om tomatodling

Farbror Grön och Sara Bäckmo har många bra odlingstips för tomatodling. Där finns också många mumsiga recept. Farbror Grön

Tomatodling med Sara Bäckmo i fyra delar. Del 1: Sådd

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Farbror Grön

odlar överallt och året om

Arkitektens Trädgård

landskapsarkitekt - trädgårdsälskare - trädgårdsblogg

Kreativa Karin

Mer pyssel åt folket!

%d bloggare gillar detta: